
Geliefd kemphaanhabitat!
Er zijn verschillende types mannetjes, een zeldzaam voorbeeld van alternatieve voortplantingsstrategieën binnen dezelfde soort. Allereerst zijn er de dominante mannetjes. Deze zijn het meest agressief en hebben vaak een vaste plaats op het lek. Daarnaast heb je satellietmannetjes, herkenbaar aan de witte kraag. Satellietmannetjes zijn minder agressief en proberen toegang tot vrouwtjes te krijgen door samen te werken met een dominant mannetje. Wanneer het dominant mannetje even niet goed oplet, kan dit satellietmannetje van de situatie gebruikmaken om zijn ding te doen: genen doorgeven aan de volgende generatie. Daarnaast, en héél zeldzaam, zijn er de feadermannetjes, of de travestieten onder de kemphanen. Dit zijn mannetjes die eruitzien als vrouwtjes en op deze manier de dominante en satellietmannetjes voor de gek proberen te houden, om zo zonder al te veel gevechten toegang tot een vrouwtje te krijgen.

Van links naar rechts: één satellietmannetje, drie dominante mannetjes en een vrouwtje uiterst rechts.

Mistnetten bij de baltsplaatsen om mannetjes te vangen.

Een mannetje krijgt een radiotag

Deze reuzeantenne ontvangt de signalen van alle radiotags. Wanneer we in het veld aanwezig zijn kunnen we de data downloaden zodat we de bewegingen kunnen analyseren.
Ik had het geluk - en de plicht - om te filmen tijdens de gedragsobservaties. In de eerste video zie je mannelijke kemphanen springen om vrouwtjes aan te trekken. Ze doen dit vaak als een vrouwtje dicht bij de lekplaats langsvliegt. Aan het einde van de video kun je zelfs een vrouwtje zien landen. In deze video zie je vijf dominante mannetjes en één satellietmannetje (let op de witte kraag en kuif). Het individu met de witte kraag en de zwarte kuif is een dominant mannetje dat Maestro wordt genoemd omdat hij mooi én behoorlijk succesvol is.
Deze video toont de beweging van een kemphanenfamilie gedurende 21 dagen. Elke kleur staat voor drie dagen. Let op hoe de familie langzaam maar zeker een groter gebied verkent. Dicht bij het water (bovenkant) was er een kolonie noordse sterns en dwergmeeuwen. Deze kolonie leek goed te werken als een roofdieralarmsysteem.